کد خبر: ۱۱۳۱۶۶
تاریخ انتشار: ۱۲ شهريور ۱۴۰۴ - ۲۲:۵۵

سخنرانی منصور فاضلی در مقابل دکتر مدنی زاده وزیر اقتصاد

استان خوزستان با وجود آنکه بیش از ۷۰ درصد از بودجه کل کشور را تأمین می‌کند، در رتبه ۲۶ پرداخت تسهیلات به صنایع و واحدهای تولیدی قرار دارد . سالیان سال است که مسئولین و مدیران و ائمه جمعه در خوزستان امتناع بانک ها را از پرداخت تسهیلات فریاد میزنند .

شوشان ـ استان خوزستان با وجود آنکه بیش از ۷۰ درصد از بودجه کل کشور را تأمین می‌کند، در رتبه ۲۶ پرداخت تسهیلات به صنایع و واحدهای تولیدی قرار دارد . سالیان سال است که مسئولین و مدیران و ائمه جمعه در خوزستان امتناع بانک ها را از پرداخت تسهیلات فریاد میزنند .
این در حالی است که سقف پرداخت تسهیلات در خوزستان برابر با سقف بانک‌های درجه سه در تهران است. همچنین واحدهای صنعتی و تولیدی استان، ۱.۵ برابر سقف مالیات مقرر، پرداختی داشته‌اند. آیا رواست که در قبال این سهم بزرگ، خوزستان چنین جایگاهی در دریافت تسهیلات داشته باشد؟ تا کی باید این اجحاف و بی‌عدالتی ادامه یابد؟

یک واحد تولیدی در کشور سالانه با احتساب ۵۲ روز تعطیلات هفتگی، ۲۸ روز تعطیلات رسمی، یک ماه مرخصی استحقاقی پرسنل و حدود دو ماه خاموشی‌های اجباری، عملاً نزدیک به ۱۷۰ روز در سال غیر فعال است. با وجود این، کارفرما موظف به پرداخت کامل حقوق، مزایا، سنوات، پاداش و عیدی است؛ به نحوی که معادل ۱۵ ماه حقوق پرداخت می‌شود، در حالی که تنها حدود ۶ ماه فعالیت واقعی انجام می‌گیرد. این شرایط در دنیا کم‌نظیر و برای تولیدکننده بسیار سنگین است و عملاً نفس واحدهای تولیدی را بند می‌آورد.

با چنین شرایط دشواری، متأسفانه بانک مرکزی به‌جای تسهیل‌گری، با صدور بخشنامه‌ها و دستورالعمل‌های سخت‌گیرانه مشکلات مضاعفی برای تولیدکنندگان ایجاد نموده است ظاهرا اسنپ بک بانک مرکزی در خصوص تولید از سال ۱۴۰۰ فعال گردیده که اهم آن عبارت‌اند از:

۱. *"شرط تأمین ۹۰ درصد فروش سال گذشته برای اخذ تسهیلات"*: این شرط با واقعیت تعطیلی‌های اجباری و کاهش تولید همخوانی ندارد و لازم است تسهیلات بر اساس پیش‌بینی فروش واحد تولیدی اعطا گردد.

۲. *"عدم اجرای صحیح ماده ۳ دستورالعمل تأمین مالی واحدهای کوچک و متوسط"*: با وجود تصریح قانونی در خصوص استثنای واحدهای تولیدی از محدودیت‌های چک برگشتی و معوقات بانکی، سامانه‌های بانکی همچنان مانع‌تراشی می‌کنند و اخذ کد استثنا از بانک مرکزی بعضاً ماه‌ها به طول می‌انجامد. که لازم است کد استثنا در اختیار استان ها قرار گیرد .

۳. *"بی‌توجهی به ماده ۶ قانون رفع موانع تولید و مصوبه ۱۷۳ ستاد تسهیل"*: بانک‌ها برخلاف تکالیف قانونی همچنان چک‌های برگشتی واحدهای تولیدی را لحاظ می‌کنند.و به مصوبه فوق بی اعتنا هستند .

۴. *"رویکرد نادرست در امهال تسهیلات"*: بانک‌ها صرفاً به تمدید قرارداد بسنده می‌کنند، در حالی که تجدید قرارداد به مراتب بهتر و جایگزین مناسبی میلاشد زیرا سابقه بدحسابی را پاک کرده و امکان بازگشت واحد تولیدی به چرخه اقتصادی را فراهم می‌نماید و همچنین واحد تولیدی از امکانات بانکی بهرمند میگردد و رتبه اعتباری ان محفوظ می‌ماند ولی در تمدید قرار داد رتبه اعتباری واحد تولیدی تنزل میابد و همچنان بعنوان یک واحد تولیدی بد حساب و بدهکار از امکانات بانکی محروم میگردد.

5. *"مشکل اعتبارسنجی بانکی"*: معیارهای کنونی اعتبار سنجی جهت اعطای تسهیلات به واحد های تولیدی  (معوقات بانکی، چک برگشتی و محدودیت‌های مالیاتی ،جریمه رانندگی ، قبوض اب ، برق ، گاز ...) که تقریباً همه واحدهای تولیدی را از دریافت تسهیلات محروم ساخته است. لذا می‌بایست فرایندی اتخاذ گردد تا به توجه به شرایط موجود واحدی های صنعتی و تولیدی از اعتبار سنجی مستثنی گردند 

 

۶. *"الزام به معدل حساب"*: شرط معدل حساب منطقی نیست، زیرا واحدی که معدل بالایی دارد اساساً نیازی به تسهیلات ندارد. و این واحد های کوچک و متوسط هستند که در اثر تورم و بی برقی مشکل تامین مالی دارند و می‌بایست شرط معدل حساب برای این دسته از واحد های تولیدی حذف گردد

۷. *"فرآیند رفع سوءاثر چک‌های برگشتی"*: ارجاع به شورای تأمین استان، بسیار زمان‌بر و از قوانین  سخت‌گیرانه پیروی می‌کند  و واحدهای تولیدی را برای ماه‌ها در بلاتکلیفی قرار می‌دهد.

جناب وزیر محترم، مجموع این عوامل موجب سرگردانی، افزایش بروکراسی و نهایتاً تعطیلی واحدهای تولیدی گردیده است. لذا انتظار می‌رود با عنایت ویژه حضرتعالی و صدور دستور قاطع به بانک مرکزی و شبکه بانکی کشور، اجرای کامل قوانین و دستورالعمل‌های حمایتی تضمین گردد تا مسیر تولید ملی از این بن‌بست خارج شود.

نظرات بینندگان